• La data commemora la derrota de la Batalla d’Almansa i la pèrdua dels Furs valencians, i tradicionalment es celebra per a reafirmar la necessitat de l’autogovern i la pervivència de les arrels culturals
  • Diumenge 23 tindrà lloc un gran concert d’homenatge al poeta Marc Granell, que servirà per a commemorar el seu 70 aniversari

21/04/2023

El 25 d’abril, data icònica per al poble valencià, es commemora la derrota de la Batalla d’Almansa i la pèrdua dels Furs valencians. Una data tradicionalment celebrada per a reafirmar la necessitat de l’autogovern i la pervivència de les arrels culturals del poble valencià. Amb este motiu, el Centre Cultural La Beneficència de la Diputació organitza tres concerts entre dissabte 22 i diumenge 23, cadascun amb les seues particularitats, i tots ells en clau poètica.

Dissabte 22, a les 19:00 hores, des de les comarques centrals el músic valencià Andreu Valor (Cocentaina, 1978) ens presentarà una versió adaptada del seu darrer disc, ‘Un nou món’. El treball de Valor ha sigut guardonat amb els Premis Ovidi com a millor disc de cançó d’autor, un gènere que mai defrauda. No debades l’experiència assolida en la publicació ja de nou discos fa de Valor un referent en la música d’autor.

Andreu Valor, sempre compromés amb la vida i amb la dignitat col·lectiva, transmet fortes emocions musicals. Els seus referents parlen de l’humanisme i de la necessitat de respectar referents tan primaris com són la llengua, la cultura, la terra i el patrimoni.

Diumenge 23, a les 12:00 hores, el Cor de l’Eliana, dirigit per Nelo Juste, presentarà una dotzena de cançons de lluita i de pau, adaptades al format de les veus d’un cor amb molta experiència i rodatge. Peces clàssiques de la música popular més reivindicativa, com ara: ‘Jo vinc d’un silenci’, ‘Grandôla vila morena’, ‘Lladres’ o ‘Bella ciao’.

I finalment, diumenge 23, a les 19:00 hores, el COM, col·lectiu Ovidi Montllor farà un desplegament ample i divers d’autores, autors i grups que han bastit sobre les lletres del poeta Marc Granell una imponent estructura de colors i sentiments. Un espectacle presentat per Amàlia Garrigós i Josep Vicent Frechina, on s’alternaran de manera trepidant més de deu grups per tal de vestir l’escenari habitual de l’Etnomusic amb les lletres del reconegut versador valencià. Servirà l’acte per a retre un merescut homenatge al poeta en el seu 70 aniversari.