• El dissabte 20 de maig el museu romandrà obert, ininterrompudament, des de les 10 del matí fins a les 12 de la nit; mentre que el diumenge 21, l’horari del museu serà l’habitual, des de les 10 fins a les 20 hores
  • La programació inclou tallers infantils, Planetari al MuVIM, Fira de la Ciència, espectacle de dansa, tallers per a adults, visites guiades a les exposicions permanents i temporals, i visites temàtiques a la Maqueta de València del Pare Tosca

16/05/2023

Maig és, per excel·lència, el mes dels museus. El 18 de maig se celebra en tot el món el Dia Internacional dels Museus, mentre que el dia 20 és la Nit Europea dels Museus. Aprofitant estes dues efemèrides, el MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat) ha preparat una programació especial, concebuda per a tots els públics i repleta d’activitats, tallers, espectacles i visites guiades, per al dissabte 20 i el diumenge 21 de maig. A més, el dissabte el museu romandrà obert ininterrompudament fins a les dotze de la nit, oferint la possibilitat als seus visitants de gaudir d’activitats nocturnes especialment preparades per a esta celebració.

La diputada del MuVIM, Gloria Tello, ha destacat l’afluència del museu “amb un perfil de visitant molt variat en atenció a la diversitat de l’oferta expositiva i d’activitats complementàries. Destaca la gran assistència de públic infantil i adolescent, impulsat per les visites programades pels centres educatius, així com públic adult amb presència del teixit associatiu en horari vespertí, públic familiar els caps de setmana i turistes que en determinats moments arriben a suposar el 30% dels visitants de les exposicions temporals”.

“Amb estes dades a la mà, el MuVIM es presenta com un dels museus més visitats de la ciutat i a la Nit dels Museus, com no podia ser d’altra manera, reforcem amb noves activitats en horari més ampli, per continuar mostrant a la ciutat que el MuVIM no s’acaba mai” declara la diputada Tello.

Activitats infantils per a descobrir jugant

D’entre les activitats programades per al cap de setmana, destaca el sempre exitós Planetari del MuVIM, que amb la seua sessió ‘Un passeig pel Cosmos: descobrint els secrets de l’Univers’ acostarà als més menuts al coneixement de l’astronomia. Gràcies a esta eina tecnològica, xiquets i xiquetes podran gaudir d’una recreació del cel nocturn amb el moviment de la volta celeste, el dia i la nit, les estacions, les estreles i constel·lacions, els planetes, la Lluna i les seues fases, els eclipsis, les estreles fugaces, etc. A més, per primera vegada, el MuVIM reserva les dues últimes sessions del Planetari per a públic adult, perquè també puguen participar i gaudir d’esta experiència immersiva.

També s’han programat dos tallers didàctics infantils als quals els més menuts podran sumar-se al llarg del matí i vesprada del dissabte i del matí del diumenge. ‘Els vitralls del MuVIM són vostres’ és un joc d’imaginació per a decorar els vitralls del pati del museu, mentre que ‘Escultura compartida: taller de construcció’ és un joc de construcció amb peces grans amb les quals els assistents podran crear diverses i originals formes. I el diumenge de matí, la xicalla podrà gaudir també d’un contacontes amb titelles titulat ‘La vida secreta dels museus’.

Activitats per a passar un dia en família

Al llarg del dissabte, inclòs de nit, i del diumenge de matí, xiquets, xiquetes i les seues famílies tindran l’oportunitat d’experimentar conjuntament en la Fira de la Ciència del MuVIM. Activitats interactives i divertides que estimularan la curiositat científica de menuts i grans i permetran als assistents explorar conceptes com la física, la química o la biologia.

Però si el que es busca és una activitat realment original, el MuVIM organitza per al dissabte el taller ‘Fils. Dansa participativa per a famílies’, el qual es completarà amb un espectacle de dansa, que recorrerà tots els espais i sales del museu, i en el qual podran participar tant les famílies que hagen assistit al taller com els i les visitants del museu.

Una oportunitat per a dissenyar el teu propi Ex Libris

I els adults també tenen el seu taller, ‘Dibuixa un Ex Libris (4ª Edició)’, que es realitzarà tant dissabte com diumenge de matí. Partint d’una base teòrica, en la qual conéixer conceptes bàsics sobre la tècnica del gravat, els assistents dissenyaran el seu propi Ex Libris atenent a determinades característiques i utilitzant un llapis de grafit.

Descobrir les exposicions del MuVIM a través de les visites guiades

El MuVIM oferix visites guiades, diürnes i nocturnes, a l’exposició permanent ‘L’aventura del pensament’, així com a la Maqueta de la València del Pare Tosca, la Torre Medieval o l’exposició temporal ‘Fals: L’art de l’engany o l’engany de l’art’.

A més d’estes visites, també s’han organitzat visites guiades especials, per al dissabte, per a commemorar el Dia Internacional dels Museus i la Nit Europea dels Museus. ‘Llibres lliures’ és una visita a la Maqueta del Pare Tosca a través dels llibres, bibliòfils, impressors, arxius i biblioteques de la València del segle XVIII, la qual inclourà en el seu recorregut, de manera extraordinària, una visita a la Biblioteca del MuVIM per a conéixer algunes de les joies del seu fons.

També centrada en la Maqueta del Pare Tosca està la visita temàtica ‘De la ciutat del segle XVIII a la ciutat monstre: un recorregut per la destrucció del centre de València’, a càrrec del professor de la Universitat de València, Josep Vicent Boira i Mahiques. Una visita guiada especial que ens permetrà reconéixer els espais urbans, els edificis, les pervivències, els canvis i les pèrdues que han tingut lloc des que el pare Tosca dissenyara el seu cèlebre plànol.

Totes les activitats són gratuïtes, però algunes d’elles tenen un aforament limitat, i per això és necessari fer una reserva en qualsevol dels següents telèfons: 963883730 o 963883742. L’horari del MuVIM serà el següent: dissabte, de 10 del matí fins a les 12 de la nit; i diumenge, en horari habitual, de 10h. a 20h.