El Museu Valencià d’Etnologia (Muvaet) i l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA) van lliurar ahir el V Premi de Recerca Joan Francesc Mira, que té com a objectiu contribuir a la recerca, l’estudi i la difusió de l’antropologia sociocultural a la Comunitat Valenciana. També pretén promocionar als joves investigadors i estudiants de l’àmbit antropològic.
La guanyadora d’aquesta edició ha sigut Ángela Calero, professora de la Universitat Catòlica de València “Sant Vicent Martir”, pel seu treball “El paisatge com a categoria analítica: Cultura i Naturalesa en el Parc Natural de les Falçs del Cabriel”. La seua recerca versa sobre la “antropologia ambiental”, és a dir, la relació de l’ésser humà amb el paisatge. A l’acte celebrat en les sales permanents del Muvaet han acudit el diputat de l’Àrea de Cultura, Xavier Rius, el Director del Muvaet, Francesc Tamarit, el Responsable de Relacions Institucionals de la Caixa Popular, Francesc Alós, la catedràtica d’Antropologia de la Universitat de València, Josepa Cucó, i l’escriptor, antropòleg i primer director del Muvaet, Joan Francesc Mira. Des de l’Àrea de Cultura de la Diputació es promociona la cinquena edició del Premi Joan Francesc Mira, i la divuitena edició del premi Bernat Va capar, donant així un “ampli suport a les tasques de recerca en matèria d’antropologia, més enllà de l’àmbit acadèmic”, com explica Xavier Rius. Els treballs presentats a aquest concurs poden tractar sobre qualsevol tema, sempre que es realitze des d’una perspectiva antropològica. El premi està dotat amb 1.000 euros i la publicació de l’obra en l’editorial Neopàtria. En la present edició, el Jurado ha estat presidit per Dr. Albert Moncusí, Vicedegà de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València i integrat per Dra. Maria Albert i Dr. Miquel A. Ruiz, del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. En els últims cinc anys, la major part dels treballs premiats han sigut realitzats per joves investigadores. L’any passat es va atorgar el premi a dos treballs: Mines, boscos i hotels de Ferran Pons Raga i Això de l’aixada ja s’ha acabat d’Alba Herrero Garcés.

Conveni per a catalogar l’arxiu de Mira

El museu de la Diputació també ha signat un conveni amb la Universitat de València amb l’objectiu d’inventariar i catalogar l’extens arxiu de Mira de la dècada dels 70, moment de la seua trajectòria en el qual es va dedicar a la recerca en matèria de cultura popular. Amb els materials i arxius recuperats, el Muvaet, juntament amb AVA i la Universitat de València, realitzarà una exposició i diversos actes. Enguany el Muvaet inicia una sèrie d’homenatges a les persones que han tingut una trajectòria professional vinculada a l’etnologia i la recerca en matèria de cultura popular. Joan Francesc Mira va ser el primer antropòleg social valencià, així com fundador i primer director del Muvaet. L’Associació Valenciana d’Antropologia, en la qual està integrat el Museu Valencià d’Etnologia, forma part de la Federació d’Associacions d’Antropologia d’Espanya. Els seus principals objectius són la difusió dels coneixements antropològics i el contacte i relació entre els diversos professionals que es dediquen a aquest camp.