L’exposició «Faixa roja, faixa blava. La pilota valenciana», produïda pel Museu Valencià d’Etnologia i el Museu de Pilota de Genovés i que homenatja aquest esport com a símbol de la cultura i la idiosincràsia valencianes, s’exhibeix fins al 26 de juny a Sumacàrcer.
La mostra es va exposar fins a març del 2014 en el Centre Cultural la Beneficència. A partir de llavors i a causa del seu èxit, ha viatjat per més de quinze municipis de la província amb més de 50.000 visitants. La mostra compleix amb la vocació didàctica amb què es creà per a difondre l’esport autòcton de la pilota i mostrar als valencians les seues particularitats.

 

Durant vuit segles, la pilota a mà ha conviscut amb el poble valencià, paraŀlelament al seu desenvolupament i als seus moments històrics. En la mostra s’explica com es fabriquen els elements essencials del joc, les pilotes, o com són els recintes on es practica cada disciplina i quin nom rep cada part del trinquet, el carrer o el frontó.

 

«Faixa roja, faixa blava» convida també a reflexionar sobre com ha avançat aquest esport. Així doncs, es mostra la indumentària de mitjan segle passat i l’actual, un element en el qual s’observa l’enorme salt cap avant que ha donat la pilota en unes quantes dècades.

 

El material exposat consta de panells informatius, maquetes d’espais de joc, cartelleria, documents històrics i uns quants tipus de pilotes, atifells i audiovisuals. La mostra també aborda la pilota valenciana més enllà de l’àmbit estrictament esportiu, ja que mostra tot allò relacionat amb el joc, com la rellevància social dels jugadors i de les relacions entre ells, la presència i la participació del públic, les normes, les modalitats, els equipaments i la percepció que la societat valenciana ha tingut tradicionalment d’aquest esport.

 

Durant l’any 2015, l’exposició va viatjar a Paiporta, Alzira, Torrent, Riba-roja de Túria, Guadassuar, Alboraia, Quart de Poblet i Vinalesa. El 2016, ja ha estat a l’Eliana, Oliva i la Llosa de Ranes.