El responsable de l’Àrea de Cooperació, Emili Altur, ha mantingut una primera reunió de contacte amb el coordinador de Psicólogas y psicólogos sin fronteras, José MªToribio, qui ha sol·licitat la col·laboració de la Diputació per a realitzar un projecte d’emergència sobre la protecció a les comunitats afectades pel sisme a Equador, en la província de Esmeraldas.
Toribio ha explicat que el projecte d’emergència d’Equador es duu a terme en la zona de Esmeraldas, en el nord del país, en concret en dos campaments on resideix part important de la població. “El nostre treball consisteix en el suport emocional i psicològic, i l’orientació legal, sobretot dirigida a dones xiquets, els qui conformen la població vulnerable, i,especialment, a les dones que pateixen violència de gènere”, ha explicat el coordinador de l’ONG. “Moltes vegades, l’impacte emocional més fort no és el terratrèmol, sinó continuar vivint en el campament després de quatre mesos, ja que la gent comença a perdre les esperances”, ha assenyalat Toribio. A més del suport psicosocial, el coordinador ha informat al diputat que estan coordinats amb una associació local que treballa l’accés a drets legals perquè es recupere el dret a tenir un espai, de manera que es realitze una orientació legal a les persones afectades pel terratrèmol, especialment a les dones que pateixen violència de gènere.

Emili Altur ha assenyalat que l’ajuda a aquest projecte es duu a terme en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i ha ressaltat la importància del mateix. “Ens va semblar interessant participar en el projecte de Psicólogos sin fronteras, una ONG solvent amb els quals ja hem treballat en dues ocasions en Bolívia, en ajudes contra la violència de gènere, i que en aquesta ocasió duu a terme un projecte d’emergència de vital importància per a una part de la població d’Equador”, ha explicat Altur.
En aquesta primera reunió, Toribio ha presentat al diputat l’organització i li ha explicat les activitats que duen a terme, a més de sol·licitar la continuïtat dels projectes que realitza amb el suport de la Diputació. Aquesta ONG té experiència prèvia a Equador, ja que en 2015 va realitzar tallers de formació sobre suport psicosocial per a professionals i voluntaris que atenen a persones refugiades a Equador.

Situació a Equador

El terratrèmol que va afectar a Equador el 16 d’abril va causar 660 morts, més de 4.605 ferits i 720.000 afectats en sis províncies de Manabi, Esmeraldas, Santa Elena, Guayas, Santo Domingo i Los Ríos. La prioritat del projecte se centra en la protecció de la població més vulnerable, ja que les necessitats en aquest sector segueixen sense estar cobertes para al voltant de 200.000 persones. Un informe de maig de l’ONU Mujeres sobre la violència de gènere a Equador després del terratrèmol, indica que l’emergència augmentarà de manera significativa els nivells de vulnerabilitat de dones i xiquetes en situacions de risc. La protecció de les mateixes és prioritària donat l’alt índex de violència de gènere que es dóna a Equador, on el 60% de les dones han patit aqueixos abusos.

Activitats del projecte d’emergència

Des de Psicólogos sin fronteras s’engegaran diverses activitats en el marc del projecte. En primer lloc, es durà a terme la formació de mediadores comunitàries en protecció, una activitat dirigida a les dones dels albergs i campaments a els qui se’ls formarà en primers auxilis psicològics, mediació en conflictes, drets bàsics enfront de la violència de gènere i animació infantil. S’habilitaran també espais segurs per a l’educació no formal i animació dels xiquets dels albergs i campaments, els qui comptaran amb dues mediadores formades en l’anterior activitat. D’altra banda, s’engegarà un servei d’acolliment, acompanyament psicosocial i assessorament legal, on s’atendrà a les persones en situació de vulnerabilitat, especialment a les dones en risc per violència de gènere. Finalment, aquest projecte inclou orientació jurídica i social a les comunitats afectades pel terratrèmol a través de tallers informatius col·lectius, i explicarà també amb una advocada per a realitzar tràmits específics i representar a persones que es troben amb dificultats per a reclamar els seus drets.

Psicólogos sin fronteras

Psicólogos sin fronteras és una organització no lucrativa d’acció humanitària, lliure i desvinculada d’interessos partidistes i econòmics, que reuneix a professionals i estudiants de psicologia, així com professions afins interessats a prestar els seus coneixements i ajuda desinteressadament.
Les seues activitats es dirigeixen a l’acció humanitària i emergència, l’educació per al desenvolupament i sensibilització, la incidència política i mobilització social, projectes de cooperació al desenvolupament, codesarrollo, drets humans, gènere i desenvolupament i salut. I desenvolupa projectes a Bolívia, Colòmbia, Haití i Nicaragua. Entre els objectius d’aquesta ONG destaquen tres. En primer lloc, aportar assistència psicològica a persones que pertanyen a poblacions o grups marginats social, econòmica o culturalment. També actuar amb poblacions afectades per cataclismes, accidents col·lectius, situacions bel·ligerants o socials de significativa. I, finalment, intervenir amb grups que requerisquen una actuació especialitzada en l’àmbit de la psicologia, sense discriminació per raça, sexe, religió, filosofia o inclinació política.