El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), dependent de la Diputació de València, posa en marxa, al costat del Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” (CSMV), el cicle El compositor, HUI. Un festival dedicat als compositors contemporanis que pretén donar visibilitat a la música del nostre temps.

Aquesta iniciativa naix, a més, amb la vocació de posicionar a l’autor en el lloc que li correspon i apropar el públic valencià a la seua obra. Els cinc concerts programats se celebraran al Saló d’Actes del MuVIM i seran d’accés gratuït fins a completar aforament.

El primer concert tindrà lloc aquest mateix dissabte, 11 de març, a les 19:30 hores, sota el títol A les portes del segle XXI. Antara Grup del CSMV, formació instrumental integrada per alumnes del conservatori, interpretarà música d’autors valencians que varen donar pas a la modernitat en la nostra cultura musical: Vicent Asenci (1908-1979), Matilde Salvador (1818-2007), José Báguena-Soler (1908-1995), Francisco Llácer (1918-2002) i Ramón Ramos (1954-2012).

Per a aquesta audició es comptarà amb la presència de Vicent Roncero, director artístic del festival, compositor i professor del CSMV per explicar i introduir al públic en el procés creatiu dels autors i el significat de la seua obra. A la resta de recitals seran els propis compositors els que parlaran de la seua obra durant el concert i, a més, estaran presents a l’escenari com a observadors privilegiats del que ells mateixos han creat.

Els concerts mostraran una pluralitat instrumental poc habitual als escenaris, oferint un repertori atractiu per a qualsevol públic.

El compositor, HUItindrà lloc els dies 11 de març, 27 de maig, 21 d’octubre, 25 de novembre i 16 de desembre. El festival compta, a més, amb la col·laboració de CulturArts, Pianos Clemente i l’Editorial Piles.

El MuVIM i la música

El MuVIM ha concedit tradicionalment especial protagonisme a la música en totes les seues activitats transversals. La música és un àmbit privilegiat en què han confluït sempre factors polítics, religiosos, socials i culturals que determinen en cada època la composició, ús i recepció de les obres musicals. Cada període històric produeix, per tant, un tipus de música –i no altre–i conèixer la música d’una determinada època suposa també conèixer millor la societat que la va produir i la va escoltar.

Posar en valor qualsevol contribució valenciana al conjunt de la cultura europea és una altra de les missions fundacionals d’aquest museu:. Per això, que aquest any s’haja programa un festival –El Compositor, HUI–en el qual poder escoltar peces musicals contemporànies creades per músics valencians.

Antara Grup

Antara Grup, del Conservatori Superior de Música de València, naix com a projecte pedagògic, davant la necessitat artística i professional i l’interès dels intèrprets participants en crear sinergies de col·laboració entre els companys de les diferents especialitats del centre, com també, per crear una xarxa d’intercanvis amb centres d’ensenyament musical superior d’altres comunitats de l’Estat (i de l’estranger) que porten a terme iniciatives de la mateixa naturalesa. Amb aquest projecte es pretén també obrir altres vies per al mercat laboral de la professió musical i visualitzar el treball dels futurs professionals que treballen en el dia a dia del Conservatori.

Dedicat a la difusió i la interpretació de la música de nova creació i als clàssics del segle XX, Antara Grup organitza els seus projectes amb una síntesi temàtica i un procés d’experimentació i investigació constatant nous camins, interrelacionats (o no) amb altres disciplines artístiques, i l’ús dels recursos tecnològics actualment al seu abast.

Així mateix, proposa una introducció prèvia al concert orientada a familiaritzar la gent curiosa amb el repertori escollit en el projecte. Actualment, els seus directors artístics i musicals són Voro García i Carlos Amat.

icono application/pdfPrograma del cicle «El compositor, HUI» del MuVIM.124.11 KB