La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha visitat al Centre del Carme la cèlebre falla “Renaixement”, una instal·lació artística creada per l’arquitecte Miguel Arraiz per al Burning Man de 2016 i que ha comptat amb el suport de de la corporació provincial, a través de València Turisme, i altres institucions valencianes.

Maria Josep Amigó ha incidit en que aquest monument «ens dóna a entendre la importància i especial contribució a la festa del gremi d’artistes fallers» i el seu «destacat paper per a que les Falles es coneguin arreu del món». La vicepresidenta ha reparat en que el sòl del monument està constituït pels taulells de la tradicional factoria Nolla de Meliana.«És d’agrair que a l’hora d’exportar les nostres tradicions es tinguen en compte aquests elements manufacturats que ens són propis i que ens identifiquen», ha destacat.

Per la seua part, l’arquitecte Miguel Arraiz ha explicat que el projecte de construir aquest monument faller va iniciar-se any i mig enrere «com a projecte d’intercanvi cultural amb el festival Burning Man basat, al igual que les Falles, al voltant de la creativitat i el foc». Una iniciativa que ha permès «explorar les possibilitats d’intercanvi cultural entre ambdós mons artístics». En aquest marc de col·laboració s’optà per portar una Falla al desert de Nevada «amb tots els inconvenients de trasllat i muntatge que això comporta», ja que l’equip desplaçat fins els Estats Units va tenir que suportar «diferències de fins a 40ºC de temperatura entre el dia i la nit i estar sotmesos a tempestes de sorra», ha explicat el mateix Arraiz.

El monument ha recorregut un total de 16.000 milles nàutiques. Després de suportar vents de 160 km/hora, la Falla es compon d’un pavelló de tub de cartró amb una pell exterior que incorpora dissenys basats en les finestres de la Llotja i text que dintre d’aquest emblemàtic recinte aborda com ha de ser el comerç just i les relacions comercials. En el seu interior, compta amb peces de ninot realitzades amb cartró sense tractament decoratiu a partir de motlles antics facilitats pel gremi d’artistes fallers. Mentre que el sòl està integrat per un mosaic de 25.000 taulells de Nolla.

Actualment, i fins al pròxim 26 de març, s’exhibeix en el Claustre del Centre del Carme on tampoc es cremarà per l’entorn patrimonial. No obstant açò, tal com Arraiz ha explicat a Maria Josep Amigó, la instal·lació fallera i artística es traslladarà posteriorment a Torrent on, finalment i coincidint amb la celebració del 9 d’Octubre, sí se sotmetrà a la calor de les flames.