La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha incidit en la importància de l’esport femení com a element essencial per avançar «cap a una vertadera igualtat» i un model d’economia sostenible. «L’esport, aquest esport que treballa en favor de la igualtat, és una eina ben poderosa per avançar cap a un model sostenible d’economia», ha afirmat la vicepresidenta durant la seua intervenció en l’acte inaugural de la Jornada sobre Dona i Esport en l’àmbit de l’Economia, l’Empresa i el Turisme, organitzada per la Facultat d’Economia de la Universitat de València.

Maria Josep Amigó ha estat acompanyada en aquesta obertura del fòrum per Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, i José Manuel Pastor, degà de la Facultat d’Economia de la mateixa Universitat de València.

La vicepresidenta ha considerat «inqüestionable l’avanç que, per mèrits propis, ha assolit l’esport femení; i també és inqüestionable que encara ens queda molt de camí a recórrer pel que fa al tractament que en rep dels mitjans de comunicació i de la societat en el seu conjunt». De fet, ha advertit que aquest tractament «no sempre s’encamina cap a la igualtat, sinó que en moltes ocasions acaba, de retruc, reforçant idees de  desigualtat entre homes i dones», ha remarcat.

«Des de les institucions, treballem per un model d’economia centrada en les persones i el seu benestar, un model que facilite la vida i respecte el territori. Un model sostenible, amb perspectiva de gènere, inclusiu per a persones amb diversitat funcional, per als més joves, per a totes i tots», ha apuntat. «Perquè sense sostenibilitat, sense una veritable sostenibilitat que impregne tots els àmbits, l’economia és una fal·làcia, és depredació, és estafa. I en aquest sentit, l’esport, aquest esport que treballa en favor de la igualtat, és una eina ben poderosa per avançar cap a un model sostenible d’economia», ha reivindicat.

Maria Josep Amigó ha subratllat que al igual que ocorre en altres àmbits, «al món de l’empresa, de l’economia, les dones no només existeixen, sinó que són imprescindibles. Dones que lluiten dia a dia per obrir nous espais en els àmbits encara quasi reservats per als homes». Alhora que ha advertit que aquesta «és una lluita llarga, que ve de fa temps i que no acabarà en dos dies. Visibilitzar la tasca de les dones en àmbits com l’esport, com l’economia, visibilitzar les desigualtats que encara hi són presents i així poder combatre-les, és un pas necessari, bàsic» perquè  «encara hi ha massa prejudicis, massa sectarismes, i encara es demana més o menys per raó de gènere». Un fet que motiva que«les dones han de demostrar sempre més, sempre més per ser dona. Es tracta d’una qüestió de drets de ciutadania, de justícia, i no pararem fins l’equiparació», ha conclòs la vicepresidenta.

La jornada ha comptat amb la conferència “Dona, esport i progrés econòmic”, impartida per la professora de la Facultat d’Economia, Irene Comeig, quiha estudiat, entre altres qüestions, com el gènere influeix en l’assumpció de càrrecs de responsabilitat en àmbits com l’economia, la ciència o la política.

A continuació, ha tingut lloc la presentació del llibre Mujeres y el VCF i el posterior col·loqui amb la participació de la periodista esportiva i autora del volum, Maria Caballero, la jugadora del Llevant UE, Andrea Palacios, la responsable d’Esports del Campus dels Tarongers,  Amparo Dolz, la directora de “Nosotras Deportistas y Carrera 10kfem”, Mara Aparicio, la professora del Departament de Comercialització i Investigació de Mercats de la UV, María José Miquel, i la diputada de Joventut, Esports i Igualtat, Isabel García.

En última instància s’han lliurat els IV Premis Igualtat de la Facultat d’Economia, uns guardons que tenen com a objectiu l’elaboració d’un informe sobre una persona, institució o empresa que haja promogut la igualtat de gènere al nostre territori.