Passades les celebracions de la festa del 9 d’octubre, el diputat de Cultura, Xavier Rius ha volgut fer una visita institucional a dos pobles de la comarca de la Safor, amb el propòsit de conéixer de primera mà quines són les seues realitats culturals.

La Safor, amb una població que voreja els 150.000 habitants en 31 pobles, és un territori tradicionalment molt actiu en iniciatives culturals. El diputat de Cultura ha tingut l’ocasió de visitar els representants polítics dels ajuntaments d’Ador, Joan Faus; i de Palmera, Álvaro Català. Els ajuntaments han manifestat la seua satisfacció per unes ajudes que estan perfectament reglades des de principis de cada any, permetent a cada ajuntament poder fer una previsió objectiva de les seues inversions en cultura.

Per a Xavier Rius “resulta fonamental atorgar un marge d’estabilitat i garantir uns mínims en l’activitat cultural de cada poble”. A més, ha incidit, “aquells municipis amb un especial interés cap a la cultura i que són capaços de presentar projectes d’interés i en vies de consolidació, poden optar a les diferents convocatòries que tots els anys treu el SARC”.

Així, en el seu conjunt, els 31 pobles de la Safor estan rebent en aquest exercici 2018 un total de 352.799 euros, repartits entre el programa de subvencions directes anomenat “SARC als pobles” i les ajudes a projectes específics mitjançant concurrència competitiva.

El programa “SARC als pobles” es materialitza amb una subvenció anual que cada municipi destina a les activitats culturals que considera més adients, amb l’esperit per part de la Diputació de no interferir en l’autonomia dels ajuntaments a l’hora de programar.

Així per exemple a Ador s’ha pogut dur a terme activitats de correfocs de carrer amb els “Dimonis rafolins”; i a Palmera s’ha destinat la major despesa a l’Orquestra La Tribu, dins de l’espai festiu habitual.

Cultura per projectes presentats a convocatòries

Un complement fonamental a les ajudes del “SARC als pobles” són aquelles subvencions que s’atorguen a línies d’actuació obertes específicament per a aquells programes culturals de millor qualitat. Així, a la comarca s’han pogut subvencionar des de l’àrea de Cultura el Festival Polisònic de Gandia; el Festival “Sete sois, sete lues”, a Tavernes; o el Festival de Riu-raus, en pobles com Ròtova, Almiserà o Potries. Una altra activitat amb molt bona acollida ha sigut la projecció d’audiovisuals d’una borsa especial del SARC, que ha permés arribar a un total de 14 pobles de la comarca.

Activitats significatives a la Safor: òpera, piano, teatre i arqueologia

Per altra banda, fora del que són les ajudes i subvencions reglades pel SARC hi ha altres tipus d’activitats de gran impacte que han recalat en la comarca. Es tracta d’accions culturals co-organitzades amb altres institucions que s’atenen prèvia petició dels pobles i atenent a criteris de distribució territorial, com ara el teatre als pobles amb estudiants Erasmus, derivat d’un conveni amb la Universitat de València, i que enguany presentà l’obra “La gran final” als municipis de Gandia i Almoines; l’òpera “Bastià i Bastianna”, fruit d’un conveni amb el Palau de Les Arts, que pogué veure’s en estiu als municipis de Benifairó de la Valldigna i Potries; o el recent concert de la finalista del Premi Iturbi, Fatima Dsuzova, en la localitat de la Font d’En Carròs.

Una altra de les activitats patrocinades per l’àrea de Cultura a la Safor és la prospecció del jaciment de Bolomor, a Tavernes de la Valldigna. Es tracta d’un important espai arqueològic que, gràcies a la col·laboració de la Diputació, està permetent col·locar l’arqueologia valenciana en primer nivell, quant a troballes i línies d’investigació obertes.