• Els guardons, organitzats per l’àrea de Cultura de la Diputació de València, tracten de potenciar l’art emergent i reconèixer la trajectòria dels millors artistes valencians
  • Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, “La presentació del premi Alfons Roig a Llutxent té un valor transversal. Reivindica el nostre art i patrimoni, a més de recolzar els municipis que entenen la cultura com un al·licient contra el despoblament”

15/11/2020

Els premis d’arts visuals Alfons Roig 2020 s’han lliurat este dissabte a Llutxent a proposta de l’àrea de Cultura de la Diputació de València i amb un jurat de gran nivell que ha atorgat els guardons a Manu Blázquez com a millor projecte artístic i a Ángela García per la seua trajectòria. L’acte celebrat al Monestir del Corpus Christi, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llutxent, ha comptat amb actuacions musicals, projecció d’audiovisuals i l’acompanyament i conducció de la periodista Amàlia Garrigós.

Per primera vegada el lliurament dels premis Alfons Roig adopta el format de gala. No obstant, vistes les mesures oficials de restriccions i seguretat per a fer front a la pandèmia, s’ha volgut adequar com a producte audiovisual que prompte serà accessible per a tot el món.

Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, “la presentació del premi Alfons Roig a Llutxent, a la comarca de La Vall d’Albaida, té un valor transversal i molt enriquidor. Per un costat, reivindica el valor del nostre art i del patrimoni de la Diputació; per altre, dóna força i arguments als municipis com Llutxent, que entenen la cultura com un al·licient contra el despoblament”.

Els premiats

En la gala s’ha reconegut el valor i l’originalitat d’artistes com Simeon Llicer, Maria Tinaut i Alejandro Marco, que han rebut la menció especial del jurat, que finalment ha atorgat el premi al millor projecte artístic a Manuel Blázquez (València, 1978), pel seu projecte ‘El gran libro de la pintura’, on segons paraules del jurat “renova una visió sobre l’acció artística i ho porta cap a un territori que juga amb dos pràctiques diferents, una derivada de l’acció precisa de l’artista i una altra que va cap a la formalització de l’ús de la matèria”.

El jurat també ha destacat que l’autor “articula molt bé la relació llibre/espai, establint entre ells un vincle interessant que proposa desplegar de la bidimensionalitat a l’espai físic”. Manu Blázquez ha rebut de mans de l’alcaldessa de Llutxent, Xaro Boscà, el premi consistent en un gravat de l’artista Maria José Planells, una figureta commemorativa de l’àrea de cultura, dissenyada per Artur Heras, els dos antics becats i premiats Alfons Roig.

A més, Manu Blázquez rebrà per part de l’àrea provincial de Cultura de la Diputació un premi en metàl·lic de 17.500 euros per tal de poder realitzar el seu projecte i presentar-lo en el Centre del Carme de la ciutat de València en la tardor de 2021.

L’altra gran protagonista de la nit ha sigut Ángela García, qui ha rebut el premi a la trajectòria artística que atorga la Diputació en el marc dels Alfons Roig, amb una dotació de 22.500 euros. La decisió de premiar l’artista valenciana nascuda a 1944 ha sigut una proposta directa del jurat, que també ha reconegut la lluita feminista d’Ángela García.

De la guanyadora, el jurat ha volgut afegir que és “una artista amb una llarga trajectòria en el camp de la pintura, que ha sigut catedràtica en l’escola d’arquitectura, amb estudis relatius al color.” També que “des dels seus inicis artístics realitza un treball de gran originalitat i consistència, reutilitzant imatges dels mitjans de comunicació amb una pràctica que subvertix i qüestiona el sentit original de les imatges, en especial amb allò que afecta a l’assumpció del rol femení en la societat contemporània”.

Ángela García, pintora, va ser pionera en l’elaboració d’un treball que inicialment absorbía formes del pop art, amb una visió centrada en la crítica feminista al paper “decoratiu” de la dona en determinats clixés socials, com els concursos de bellesa. Posteriorment, ha aprofundit en els seus estudis sobre el color i l’abstracció, amb una etapa  d’obres que han tractat de reinterpretar el cubisme, però també l’abstracció pictòrica.

La beneficiària ha manifestat la seua sorpresa pel premi rebut i tota la seua gratitud cap a la Diputació. Igualment s’ha compromés a fer donació d’una de les seues obres.

Homenatge a Alfons Roig i reconeixement a Llutxent

Llutxent, el Monestir del Corpus Christi i l’ermita adjacent, són espais íntimament lligats a la vida i obra d’Alfons Roig, un sacerdot i professor d’art extraordinari que va propiciar l’arribada de l’art modern a les terres valencianes. Per diverses circumstàncies, Alfons Roig va ser en sí mateix un catalitzador dels corrents del pensament al voltant de l’art modern, i sobretot, un divulgador que va facilitar l’encontre entre els joves artistes que abans de la transició espanyola ja vislumbraven un fort canvi en la societat.

Alfons Roig va crear una magnífica biblioteca i un considerable fons artístic i documental, format per donacions d’amics i admiradors. Amb el pas del temps tot este llegat va acabar com a donació a la Diputació de València, la qual va poder comptar així amb obres de Julio González o Wassily Kandinsky, entre molts altres artistes. El Monestir del Corpus Christi també forma part del patrimoni de la Diputació des dels anys 80.

Els premis Alfons Roig foren creats com a homenatge a esta figura cabdal de la segona part del segle XX, dins de la tradició de la corporació en la promoció de l’art i els artistes valencians. Si a inicis del segle XX artistes com Sorolla, Pinazo i Benlliure pogueren veure’s afavorits amb el recolzament econòmic de la Diputació als seus estudis, serà a partir dels anys 80 i 90 quan s’establisca, a més, un premi en reconeixement a la trajectòria d’artistes valencians que hui són internacionals, cas de Josep Renau, Andreu Alfaro, Miquel Navarro, Carmen Calvo, Carmen Grau, Artur Heras i molts altres que, amb el seu reconeixement i la contribució de la Diputació, han trobat una major projecció en el panorama de l’art.

Edició especial i jurat de gran nivell

Els premis Alfons Roig tenen caràcter bianual. L’edició d’enguany aporta alguns canvis de calat al format dels premis. En primer lloc, s’introduïx el premi al projecte artístic, que havia de ser presentat com a proposta única i original a concurs.

La convocatòria de la present edició ha donat com a resultat la presentació de 22 projectes únics, de 9 dones i 13 homes, que el jurat ha valorat molt positivament.

Per tal de deixar el reconeixement en mans de professionals de la mediació, la gestió i l’estudi de les arts contemporànies, s’ha constituït un jurat excepcional, que ha sigut format per reconeguts i reconegudes professionals de l’art modern i contemporani: Manuel Borja-Villel, director del Museu Reina Sofía de Madrid; Ferran Barenblit, del MACBA de Barcelona; Nekane Aramburu, ex directora d’Es Baluard de Palma de Mallorca; Vicent Todolí, ex director de l’IVAM i de la Tate Modern; i Elena Juncosa, directora de la Fundació Mas Miró.